Skolan där de har morgongymnastik
Lektionslyftet Carina Ödman är en ”doer”. Får hon en bra idé väntar hon inte på rätt tillfälle utan sätter i gång direkt. Till exempel med att erbjuda alla lågstadieelever chans till morgonrörelse.
Hösten 2019 utågs Carina Ödman till Årets idrottslärare av Svenska Idrottslärarföreningen.
Foto: Emelie Asplund
Det hade pratats om det länge, men inget hände, så en dag för några år sedan sa Carina Ödman till skolans rektor att ”nu kör vi”. Sedan dess erbjuds alla elever från förskoleklass till årskurs 3 morgonrörelse i idrottssalen mellan klockan 07.45 och 08.10 varje skolmorgon.
– Det är lite olika hur många som vill vara med. Ibland är det 100 stycken, ibland 200 stycken, säger Carina Ödman.
Hon kommer till idrottssalen halv åtta varje morgon och plockar fram och förbereder. Det ingår egentligen inte i hennes tjänst men hon tycker morgonrörelserna är så viktiga att hon gör det ändå.
– För mig är det enkelt att fylla idrottssalen med redskap som inbjuder till rörelseglädje, säger hon och tillägger:
– Att få se barnen hitta glädjen i att röra sig är värt så mycket.
Vad eleverna erbjuds när de kommer till salen varierar, men ofta är det hinder- och löparbanor eller stationer med hopprep och olika rörelsekort. Att vinsten är stor är alla inblandade överens om.
– Eleverna har hunnit springa av sig och är mer fokuserade när det är dags för första lektionen. Och föräldrarna säger att det är mycket lättare att få barnen att gå till skolan när de vet att vi börjar med morgonrörelse, säger Carina Ödman.
I början plockade hon och den förskoleklass hon hade vid den tiden bort alla redskapen varje morgon. Numera brukar klassen som har första lektionen i salen ta bort allt. Och skolans fritidspedagoger har börjat ställa fram redskapen någon morgon i veckan.
– Om alla hjälps åt går det förstås lättare men ibland behövs att någon börjar, konstaterar Carina Ödman.
Att få se barnen hitta glädjen i att röra sig är värt så mycket.
För att få in ännu mer rörelse under dagen brukar hon bryta sina lektioner var tjugonde minut för så kallade brain breaks. Då snurrar hon på ett tombolahjul där varje siffra representerar en rörelse eller drar ett rörelsekort ur en låda. Eller också gör hon en tabata-övning, ”googla tabata på Youtube om du vill ha inspiration”.
– Krångla inte till det utan gör det enkelt. En fyraminutare kan räcka, säger Carina Ödman som också ligger bakom skolans fredagsdans.
Den började för fem år sedan när skolan skulle invigas och hon föreslog en gemensam invigningsdans i den stora trappan i samlingssalen. Övriga lärare undrade hur de skulle hinna lära sig en dans, men Carina Ödman svarade att man inte behövde öva innan, det var bara att följa efter hennes rörelser när det var dags.
Numera samlas hela lågstadiet och de mellan- och högstadieelever som vill, vilket innebär 200 till 400 elever, i trappan varje fredag klockan 13.15 och dansar en kvart tillsammans. Ibland leder Carina Ödman dansen, det vill säga hon gör olika rörelser som eleverna härmar, ibland får någon klass eller grupp av elever i uppgift att leda.
– Alla dras med av enkelheten och musiken och känner sig inkluderade, säger Carina Ödman.