Datorjättarna slåss om en plats i klassrummet

Annat Skolan blir allt viktigare för IT-jättarna och nu hårdnar kampen om klassrummet. Nyligen lanserade Microsoft en renodlad skoldator. Planen är att på allvar utmana Google Chromebook och Ipad.
Tiden då vi använde samma dator hemma, på kontoret och i skolan är förbi. I alla fall vill IT-jättarna helst ha det så. De senaste åren har de jobbat hårt med att ta fram nischade produkter och det färskaste exemplet är att Microsoft i somras lanserade Windows 10 S.
Microsoft beskriver lanseringen som sin största inom skolans värld och planen är att på allvar utmana Google, som dominerar skolmarknaden med sina billiga Chromebook-datorer.
Windows är det system som används på de flesta av världens datorer och det har blivit populärt eftersom det är väldigt öppet. Vem som helst kan bygga en Windows-dator och det är även lätt att skapa kompatibla program. Öppenheten gör dock att Windows brottas med stora problem när det gäller säkerhet och stabilitet, något som knappast uppskattas i skolans värld.
I det nya systemet Windows 10 S har Microsoft plockat bort möjligheten att fritt installera program. Allt måste installeras via den inbyggda tjänsten Windows Store, där programmen kontrolleras av Microsoft. På så sätt lovar Microsoft att Windows 10 S ska vara säkrare, snabbare och stabilare – ungefär på samma sätt som Apples Ipad.
De viktigaste programmen, till exempel en webbläsare och Office-paketet (Word, Excel och Powerpoint), är inbyggda från början och samma sak gäller verktyg för kommunikation mellan lärare och elever. Microsoft satsar även hårt på att erbjuda skolorna olika pedagogiska verktyg, exempelvis program för att hantera inlämningsuppgifter och prov. Man har även tagit fram en skolversion av det populära spelet Minecraft, där eleverna får en chans att lära sig kodning.
Men den stora poängen är ett lågt pris. De billigaste modellerna väntas hamna på cirka 2 000 kronor när de på allvar börjar säljas i Sverige.
2 000 kronor är vad en billig Google Chromebook kostar, och det är knappast någon tillfällighet. De senaste åren har nämligen Google helt kommit att dominera skolmarknaden med sin billiga bärbara dator. Enligt konsultföretaget Futuresource var Chromebook förra året den mest sålda datorn/plattan till svenska skolor.
En Chromebook är en bärbar dator som är extremt avskalad. Användaren kan inte installera några program över huvud taget utan allt sköts via webbläsaren. Det finns dock gott om webbaserade program, så det går till exempel bra att köra Googles egen motsvarighet till Microsofts Office-paket. Programmen har ett offline-läge, vilket betyder att de funkar även utan internet. Tanken är dock att en Chromebook ska vara ständigt uppkopplad, så ett stabilt nätverk är definitivt en fördel.
Google jobbar numera hårt för att smälta ihop Chromebook-datorerna med Android-systemet, som används i de flesta mobiler och surfplattor. Android har ett enormt apputbud, så när det fungerar fullt ut blir Chromebook mer flexibel än tidigare.
Den tredje stora aktören, Apple, har än så länge inte tagit fram någon billig skoldator. Här är det i stället surfplattan Ipad som gäller. Den har blivit populär i många skolor, inte minst tack vare bra utbildningsappar.
I likhet med konkurrenterna inser Apple att det inte räcker med bra hårdvara för att vinna kampen om klassrummet. Det krävs även bra program och tjänster.
Att samtliga IT-jättar arbetar för att dominera utbildningsvärlden kan en lärare dra nytta av. Via Google for Education (edu.google.com), Microsoft Education (education.microsoft.com) och Apple Education (www.apple.se/education) erbjuder företagen både gratis verktyg och många kurser och guider kring hur man kan använda tekniken i undervisningen. Det här är en guldgruva för alla teknikintresserade lärare – oavsett vilket system man väljer.