Voff, vilken lärare!

Denice med hunden Dis som har många strängar på sin lyra. Hon kan öppna skåp och förstå både talspråk och tecken.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på tidningengrundskolan.se

Denice Sverla på Ekeby­hovs grund­särskola, Ekerö, fick priset Årets inspiratör på Lärargalan och hyllas av sina elever.
En del av äran går till hennes två medarbetare, hundarna Sid och Dis.

Hur använder du dem i undervisningen?

– Hundarna gör undervisningen mer motiverande och gör det abstrakta konkret, till exempel när vi räknar matematik eller pratar om ordklasser eller ordförståelse. När hunden kommer in krossas känslan av krav och det blir lustfyllt.

Hur går det till?

– Båda är duktiga på att apportera och bära saker. De bär till exempel ärtpåsar med bokstäver till eleverna. Hundarna är tränade att ta kommandon från andra än mig, så eleverna styr hundarna. I matte jobbar vi med tidsuppfattning genom att gömma bokstäver och uppskatta hur lång tid det tar för hunden att hitta dem. Dis kan öppna hyllor med tassen, så det blir ett underhållningsvärde när hon hittar något.

Hur fungerar det med allergier?

– Vi följer Socialstyrelsens riktlinjer, för hundar inom vården, om handhygien och hundarna är bara i ett rum på skolan, där det är extra städat. Hundarna tvättas ofta, men det betyder förstås inte att de är allergivänliga. Vi har faktiskt inte haft några problem med allergier.

Vilken utbildning har hundarna?

– Dis är en vit herdehund, och utbildad besökshund, terapi- och skolhund, med specialisering på fadder- och läshund. Hon kan svara både på verbalt tal och enbart på tecken. Sid är en golden retriever under utbildning.