Så tar fritidsläraren vara på elevernas skrivlust

Läraren i fritidshem Helén Englund Dock coachar Maja, Saga och Cornelia på Bryggans fritidshem i Tyresö, från disposition till skrivande på dator och tillverkning av omslag.

Vid mellanmålet en dag pratade två elever om att de ville skriva om Marie Antoinette – det blev startskottet för fritidshemmet Bryggans egen skrivarverkstad.

I höstas introducerades aktiviteten skrivarverkstad när fritidslärarna märkte att eleverna hade ett sug efter att få skriva mer fritt. Helén Englund Dock, som arbetar med elever i årskurs två på Bryggans fritids, Hanvikens skola, Tyresö, erbjöd tolv elever att vara med i den första skrivgruppen.

Nu när arbetet pågått ett tag är det kö till aktiviteten och tre skrivgrupper är redan klara med sina böcker. Eleverna får själva välja om de vill skriva enskilt eller i par. De flesta föredrar att vara i par. Först får de göra en planering på papper där de sätter ramar för sin berättelse.

Frank och Elliot diskuterar handlingen i sin berättelse som de arbetar med i skrivarverkstaden på Bryggans fritidshem på Hanvikens skola i Tyresö.

Sedan får eleverna hjälp att skapa ett dokument i Google Drive och själva skrivandet startar. Dokumentet delar de med varandra och med Helén Englund Dock som då kan ge feedback och diskutera texten med eleverna mellan skrivpassen. 

Ritar omslag och skriver baksidestexter

Barnens berättelser handlar om allt från enhörningar, Marie Antoinette och dinosaurier till ormar som rymmer från Skansen. När eleverna känner sig klara med texten ritar de egna bokomslag, som lamineras, och skriver lockande baksidestexter.

Barnen skrev också en lockande baksidestext till sina böcker.

– Jag har gjort en liten enkät och där har eleverna svarat att lusten att skriva har ökat. Kön till skrivarverkstaden blir också längre och längre, och att några av dessa elever är lite oväntade deltagare gör att det känns extra kul, säger läraren i fritidshem Helén Englund Dock. 

Så gjorde eleverna egna böcker

1. ”Eleverna väljer om de vill skriva enskilt eller i par. Först gör de en skrivplanering på papper där de sätter ramar för sin berättelse. Det finns en mall att använda. Sedan får de hjälp att skapa ett dokument i Google Drive som de delar med varandra och med mig. Jag ger feedback på texterna under själva aktiviteten, men skriver också kommentarer i dokumenten mellan skrivpassen. Hur jag ger feedback beror på elevernas nivå på skrivandet. Jag vill inte döda lusten. Med vissa pratar jag om talstreck, röd tråd och styckeindelning. Med andra kanske lite om stavning, stor bokstav och punkt”, berättar Helén Englund Dock. Här hjälper hon Maja, Saga och Cornelia.

2. När eleverna känner sig klara med texten är det dags att börja jobba med fram- och baksidan. De får själva rita sina bokomslag, antingen gör de ett tillsammans med sin skrivarkompis eller så ritar de varsina omslag. Omslaget lamineras. Barnen får också skriva en lockande baksidestext till sin bok.

Tre smakprov på färdiga böcker!

3. När böckerna var klara ville några elever läsa upp sina berättelser i sina klasser. På fritidshemmet har de inte haft tillfälle till det än. Planen är också att visa elevernas böcker när skolan har öppet hus under våren. ”Vi har många författare och illustratörer på Bryggans fritids nu”, säger Helén Englund Dock. 

LÄS OCKSÅ:

Gustav Sundh får fint pris: ”Vi lärare i fritidshem står i frontlinjen”

Fritidslärarnas hästbygge blev en succé

Här skapar fritidslärarna trygghet med tydliga ramar

Tre lärare i fritidshem om lekregler