Som skolledare kan jag inte trolla fram pengar. Tyvärr. Men jag kan göra rätt prioriteringar. Och tid är en prioritering som går att göra i en organisation, skriver Sofia Grimm.

Vad kostar det att bygga ett fritidshem av hög kvalitet? Den frågan fick jag för en tid sedan. Jag behövde tänka en stund. Det finns såklart en hel lista på saker som ökar kvaliteten i ett fritidshem. Men sedan jag blev skolledare har jag inte fått frågan så rakt och enkelt.

För knappt ett år sedan fick jag möjlighet att kliva på ett nytt uppdrag som biträdande rektor för fritidshemmet på den skola jag då arbetade på. Att leda ett fritidshem som skolledare och som arbetslagsledare upplever jag är helt väsenskilt. Men det får bli en annan krönika. Vi vet alla att det är pengarna som styr, och som skolledare är det något jag måste förhålla mig till även om jag stundtals får några extra gråa hår över just det.

Vi kan göra rätt prioriteringar

Så vad kostar det då? Jag kan skriva oändliga rader om gruppstorlekar, lärarbehörighet och lokaler. Alla viktiga delar och förutsättningar för att vi tillsammans ska kunna skapa ett kvalitativt fritidshem, som måste få kosta pengar. Men jag måste ju ändå svara på frågan med vetskapen om att jag som skolledare inte kan trolla fram pengar. Tyvärr. Men vi kan göra rätt prioriteringar. Jag landade i att det kostar tid, och tid är en prioritering som går att göra i en organisation.

Varje problem kräver sin egen lösning

Ett fritidshem där det inte finns en samsyn kring uppdraget eller där det finns olika grupperingar inom personalgruppen, som bidrar till konflikter och osämja, behöver tid till gemensam fördjupning för att tillsammans förstå uppdraget och sätta gemensamma mål.

I ett fritidshem där personalen upplever att rutinerna brister behöver tiden till en början gå till att gemensamt sätta rutiner, implementera dem samt följa upp och utvärdera dem.

I ett fritidshem där rutiner och verksamhet rullar på och kommunikationen är en central och självklar del i arbetslaget – här blir tiden viktig för att fördjupa samtalet om lärandet som vi fångar i stunden, det pedagogiska förhållningssättet, hur vi fångar upp elevernas intressen eller deras möjlighet till återhämtning.

Verksamheten blir aldrig färdig

Alla fritidshem behöver få möjlighet att gå på djupet, och djupet har ingen slut. Därför blir verksamheten aldrig färdig. Tiden är väsentlig och avgörande.

Så vad kostar det att bygga ett kvalitativt fritidshem? Arbetet för en skolledare är att ständigt hantera en vågskål. Det tycker jag är så spännande och utvecklande, och en av mina verkliga drivkrafter som skolledare. Med tre verksamheter, fritidshem, grundskola och förskoleklass, under samma tak blir prioriteringarna komplexa och viktiga. Men tid kan vi ge genom att göra goda prioriteringar.

Sofia Grimm är biträdande rektor i Haninge och lärare i fritidshem i grunden. 

LÄS OCKSÅ:

Grimm: Varför håller vi inne med planeringen för sommarlovet?

Grimm: "Vi måste skynda oss ut!"

Struktur på rasterna blev ett lyft för skolan

Forskaren: Barnen har rätt att bestämma över sin lek