Fartfyllt firande på Fritidshemmens dag

Lärarna i fritidshem Emilie Hermansson i Hässleholm och Claes Jidevik i Kungsbacka laddar för olika festligheter på Fritidshemmens dag.
Fritidshem
I dag firas Fritidshemmens dag över hela landet. På Fjärås Bräckaskolan i Kungsbacka kommer det att gå undan – för där ordnas lådbilsrace i år igen.
– Barnen har laddat för det i flera veckor, det kommer att sprutas Pommac på den avdelning som vinner, berättar läraren i fritidshem Claes Jidevik.
Fritidshemmens dag har sedan 1980-talet firats andra tisdagen i maj. Det är ett sätt för fritidshem från söder till norr att visa vad de gör – och understryka sin betydelse för barnens utveckling.
Med åren har allt fler fritidshem hängt på firandet. Fjärås Bräckaskolan började med sitt lådbilsrace redan för 20 år sedan och då varierade datumet något – men sedan ett tiotal år äger det alltid rum på Fritidshemmens dag.
– Det känns så bra, inte minst gentemot vårdnadshavarna, att kunna visa upp hur roliga och utvecklande saker vi gör på vårt fritidshem.
Vad får ni med från läroplanen när ni ordnar lådbilsrace?
– Oj, massor! Rörelseglädje, samarbete, elevinflytande, bygga gruppkänsla, få stå i centrum själv, låta andra stå i centrum, och så vidare.
En bil per avdelning
Förberedelserna börjar i april varje år. Med den viktiga frågan till barnen: ”Hur vill ni att bilarna ska se ut i år?”
– Vi har sex lådbilar och sex avdelningar, alltså en bil per avdelning. Men bilarna ser olika ut varje år, de pyntas på olika sätt, får olika färg, allt utifrån barnens önskemål.
För att barnen ska kunna tävla på lika villkor får F–2-eleverna ha två puttare per bil medan 3–5-eleverna får nöja sig med en puttare.
– Vi får med ett stort antal fyror och femmor på detta, barn som inte annars kommer så ofta. Detta är årets händelse på fritidshemmet!
Vad gör barnen som inte kör bilarna eller puttar?
– Det finns många kringuppgifter som också är populära: mekaniker, sjukvårdare, hejaklack och vattenutdelare.
Värnar om traditionen
Lådbilsracet finns även med i presentationen av Fjärås Bräckaskolan på nätet, ja racet har blivit så viktigt för skolan att man tog hänsyn till det vid ombyggnaden av skolgården för några år sedan.
– Arkitekten såg till att lutningen blev kvar, man kan ju inte bygga trappor där bilarna ska fram!
Till dagen är Pommac-flaskorna inköpta, det är klart att det ska sprutas på vinnaren. Och vandringspriset kommer kanske att byta avdelning.
– Jag har svårt att avgöra vilka som har roligast idag, barnen eller vi vuxna.
I och med att bilarna redan finns där, så blir merkostnaderna rätt små den här dagen – att hålla nere kostnaderna torde vara vanligt i dessa tider.
Karnevaltema i Hässleholm

Emelie Hermansson
På Stoby skola i Hässleholm berättar läraren i fritidshem Emilie Hermansson att de först hade tänkt ha cirkustema med inbjudna artister:
– Men vi ändrade oss, det skulle bli för dyrt. Vi vill ju gärna ge barnen något extra den här dagen, men vi måste anpassa oss till en minskad budget.
Hon är emellertid säker på att de även med färre medel kan ge barnen en minnesvärd dag med det fest- och karnevaltema som de valt: fiskedamm med tatueringar, dansgolv utomhus, kubbstafett, fotostation, ansiktsmålning, med mera.
– Vi ska också ta fram alla pärlor vi kan hitta så att de kan göra vänskapsarmband.
Vilka poänger ser du med Fritidshemmens dag?
– Att få fira fritidshemmet! Att få visa både för barn och vuxna hur mycket spännande saker vi gör, att vi inte sysslar med något slags förvaring. Och att vi kan åstadkomma mycket också med minskade resurser.
LÄS OCKSÅ:
Debatt: Hög tid att planeringstiden regleras för lärare i fritidshem
Debatt: Oacceptabelt att fritidshemmen blir sämre på sommarlovet