Här använder de tång som tema och teambuilding

Reportage Tång som ingrediens och delikatess, kan det vara något? En grupp lärare från Tingvallagymnasiet i Karlstad for till Bohuslän för att lära sig mer om det som i allt vidare kretsar kallas för den nya mat-revolutionen.
Vem vill fritera rörhinna? Vilka vill baka tångcookies?
Det ska strax råda effektiv aktivitet i det luftiga köket i Havstensunds gamla tullhus. Utanför fönstret kluckar vattnet mot bryggan och de bohuslänska bostadshusens vitmålade fasader bländar i solens värmande sken.
Som kökslärare är det inspirerande att få vara med hela vägen.
– Vem tar sig an färskpotatissalladen med alger, algolja och rökt gräddfil?
Tretton lärare från Restaurang- och livsmedelsprogrammet på Tingvallagymnasiet i Karlstad står i ring runt den rejält tilltagna köksön och lyssnar uppmärksamt till Linnéa Sjögren som fördelar recept. På bordet framför dem ligger högar av nyplockad sockertång, rörhinna, fingertång, blåstång och purpurtång.
Tångmåltid på bryggan i Havstenssund.
Foto: Anna-Lena Lundqvist
En eller ett par dagars kombinerad vidareutbildning kring framtidens grödor och hållbara råvaror samt inspiration för hela arbetslaget är något som länge stått högt på lärarnas önskelista.
– Det är svårt att hitta något som passar alla i ett lärarlag, säger Jimmi Rundblad. Vi har ju olika inriktningar i undervisningen. Tång som tema är så brett att vi alla, var och en, kan göra något meningsfullt av det i skolan. Att göra något tillsammans som lärarlag är också något som svetsar samman gruppen. Det är värdefullt.
En stund senare står Jimmi tillsammans med sina kollegor Karin Wistrand Kagemark och Jonas Gustafsson på bryggan och friterar lysande grön rörhinna i små knyten.
– Jag kan tänka mig en temadag om tång i skolan, säger Karin. Det är superintressant det här.