Rektor offer för knivdåd: ”Fruktansvärt”

En rektor i Västerås stad är livshotande skadad efter knivattacken. Foto: Per Groth/TT
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

En rektor är livshotande skadad efter en knivattack i Västerås. Polisen har gripit en 16-årig pojke. "Det är fruktansvärt att det kan hända", säger Ann-Charlotte Gavelin Rydman, ordförande för Lärarförbundet Skolledare.

Det var strax efter 08.30 på tisdagsmorgonen som polisen larmades till gallerian Kvarteret Igor i Västerås.

Två män skadades allvarligt och fördes till sjukhus med ambulans. En person med livshotande skador, enligt Region Västmanland. Den personen är rektor på en gymnasieskola i staden.

– Det är fruktansvärt att det kan hända och tankarna går till de drabbades familj och vänner, säger Ann-Charlotte Gavelin Rydman, ordförande för Lärarförbundet Skolledare.

16-åring anhållen

En 16-årig pojke misstänks ha gått till attack med en kniv, enligt Aftonbladet. Han kunde senare gripas intill ett parkeringshus, och är nu anhållen.

– Det är ett fruktansvärt dåd. Nu handlar det om att trygga de berörda, det handlar om elever och personal på skolan. Den misstänkte är elev inom Västerås stad, men vi vet ännu inte om det finns någon koppling där, säger Staffan Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Västerås stad till VLT på tisdagen. 

Under onsdagen säger barn- och utbildningsdirektör Åsa Lundkvist till VLT att pojken inte är elev på skolan där rektorn arbetar.

Knivattacken utreds som försök till mord. Polisen uppger på sin hemsida att motivet bakom händelsen inte är klarlagt ännu.  

– Det har skett i en allmän miljö och vi vet ju inte om det finns någon skolkoppling. Men i skolan ska det finnas planer kring hot och våldssituationer. Även om vi inte vet hur det är här så känns de krav vi drivit länge från Lärarförbundet skolledare, att satsa allt som går på elevhälsan för att bland annat tidigt upptäcka elever som inte mår bra, allt viktigare, säger Ann-Charlotte Gavelin Rydman.
 
LÄS ÄVEN: