Åtta appar som gör lärandet lekande lätt

Vi har listat åtta lärorika appar. Illustration: Pixabay
Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Grundskolläraren

Många barn älskar prylar. Och med rätt appar kan mobilen och plattan förvandlas till pedagogiska hjälpmedel. Här är åtta lärorika appar.

1 Plugga programmering

Programmering behöver inte vara komplicerat. I gratisappen Scratch Jr lär sig barnen att programmera genom att skapa interaktiva spel och sagor. Allt sköts med bilder och grafik i stället för krånglig programmeringskod.Bakom Scratch Jr står bland annat det amerikanska prestigeuniversitetet MIT.

2 Räkna med färger

Ett grått torn ska färgläggas – och för att skaffa färg måste ett antal matematiska problem bli lösta. Ja, så fungerar gratisspelet Mini Lobes – Räknetornet 2. Tillverkaren Mini Lobes ligger även bakom många andra lärospel där barnen får träffa samma figurer.

3 Skrivträning med Alfons Åberg

Barn som vill öva sig på att skriva kan få hjälp av appen Lek ABC, Alfons Åberg. Här lär de sig både att forma bokstäver och att stava till enkla ord. Gratisversionen täcker inte hela alfabetet; för det krävs en fullversion som kostar cirka 80 kronor. Tillverkaren, som heter Gro Play, ligger även bakom flera andra pedagogiska appar med Alfons Åberg.

4 Koll på de vilda djuren

Många elever har dålig koll på vilda djur och fåglar, och här kan Svenska jägareförbundets Viltappen komma till hjälp. Genom att klicka på ett djur visas text, bilder och läten och man kan även identifiera djuren utifrån spår och spillning.

5 Matlagning för barn

Svenska Toca Boca har specialiserat sig på pedagogiska spel och tanken är att barnen ska kunna hantera dem utan hjälp av någon vuxen. Det finns appar för att läsa och räkna – men även mer annorlunda ämnen. Toca Kitchen 2 handlar exempelvis om matlagning. Den är gratis för Android men kostar 50 kronor för Iphone.

6 Få koll på kartan

Många elever tycker att det är spännande med geografi och i Seterra Geografi finns över 200 övningar där man exempelvis ska peka ut länder på en karta, ange svenska städer eller para ihop länder och flaggor. Appen är gratis med reklam, men det finns även en annonsfri betalvariant.

7 Språkkurs med SVT

För den som har ett annat moders­mål än svenska finns gratisappen SVT Språkplay. Här kan man titta på SVT Plays vanliga program – tillsammans med ett antal smarta språkverktyg. Det går exempelvis att lägga till text och ordlistor för 25 vanliga invandrarspråk och till vissa tv-program finns det även övningar.

8 Roligare tandborstning

Kan mobilen lära barnen borsta tänderna? Det tror Folktandvården, som ligger bakom gratisappen Rocka munnen. I dess spelläge kan man köra fluor-jakten och undvika sockerfällorna, men det finns även en aktiverande timer som ska gör själva tandborstningen roligare.

Tänk på GDPR

Alla appar är svenskspråkiga. De finns för både Android och Iphone/Ipad och laddas ned via Google Play Butik eller App Store. Tänk dock på att dubbelkolla med skolledningen – om appen samlar in personuppgifter regleras detta i dataskyddsförordningen GDPR.

LÄS ÄVEN

Så får föräldrar full kontroll på barnens mobiler

Åtta tips: Så skyddar du din dator och mobil

Håll dig uppdaterad – med smarta Feedly

Smidigare planering med kalendern i molnet