”Måste jag svara på deras mejl?”

Den här artikeln publicerades ursprungligen på tidningengrundskolan.se

Vad händer om du blir sjuk under jullovet och hur tillgänglig måste du vara på din fritid? Tidningen Grundskolan svarar på era frågor.

Tänk om jag får influensa på lovet

Jag är ferieanställd. Vad händer om jag blir sjuk under jullovet? Ska jag sjukanmäla mig till försäkringskassan? Går det att ta ut ledigheten vid något annat tillfälle?

/Ofta sjuk

Svar: Det beror på vilket kollektiv­avtal som gäller eftersom jullovet räknas som ferie inom ett par avtalsområden (Friskoleavtalet och KFO).

Blir du sjuk ska du göra en anmälan till försäkringskassan från dag 15 av sjukperioden. Den första dagen som du är sjuk anmäler du till arbetsgivaren och får ett karensavdrag samt sjuklön fram till och med dag 14 i sjukperioden. Ledigheten kan du inte ta igen. Om du ofta är sjuk finns det i vissa fall möjligheter att få ett så kallat högriskskydd godkänt av försäkringskassan.

Du som har semestertjänst och blir sjuk under semestern kan begära av din arbetsgivare att få byta ut semestern mot sjukskrivning och ta ut din semester vid ett senare tillfälle.

För ferieanställda ligger semestern förlagd under sommarferien och det är endast vid sjukdom under sommarferien en anställd kan ha rätt att ta ut ledigheten vid ett annat tillfälle.

Läs mer: Sjuk under lovet som ferieanställd och Karensdagen ersätts med karensavdrag

Måste jag svara på deras mejl?

Fråga: Hur tillgänglig måste jag vara på min fritid? Föräldrar och elever hör ständigt av sig med sms och mejl. Oftast vill de ha svar på olika frågor eller så handlar det om att inlämningsuppgifter inte är klara. Jag hinner egentligen inte svara, men gör det ändå. Jag vet ju att man inte blir särskilt populär annars …

/Fulltecknad

Svar: Det här är ett vanligt problem men knepigt problem. Det enkla svaret är att en lärare inte ska behöva vara tillgänglig på sin fritid. Men så ser det ju sällan ut i verkligheten. Precis som frågeställaren skriver är det också lätt att bli impopulär om andra lärare på skolan alltid svarar på mejl och sms medan man själv är mer principfast.

Jag ser inte det här som en individuell sak utan som en större fråga att lösa tillsammans på skolan. I yrkesetiken framhålls att vi lärare ska verka för att upprätthålla förtroendefulla relationer med eleverna och deras vårdnadshavare men även att vi ska respektera såväl kollegors som andra yrkesgruppers kompetens, skyldigheter och ansvar.

Det bästa är om ni kan diskutera ert ansvar och hitta ett gemensamt förhållningssätt som sedan kan kommuniceras utåt.  Då tror jag att det också blir lättare för elevernas vårdnadshavare att förstå att lärare, liksom andra, ofta är överbelastade av arbete och behöver tid för återhämtning på fritiden.