Skrivprojekt bygger broar över skarp skolgräns

Melisa Demirkiran, lärare på Utsäljeskolan i Huddinge, och Moreen Opwapo, lärare på Tallidsskolan i Botkyrka, låter sina lågstadieklasser samarbeta över kommungränsen.

Hur skapar man relationer mellan elever från socioekonomiskt skilda stadsdelar? Låt eleverna göra bilderböcker ihop – den ena skolans elever skriver texterna och den andra ritar bilderna.
– Vi har byggt broar som inte funnits där förut, säger F–6-läraren Melisa Demirkiran i Huddinge.

Nästa vecka är det dags för utställning av bilderböckerna på Huddinge huvudbibliotek. Eleverna i en etta på Utsäljeskolan i Huddinge har skrivit berättelserna och eleverna i en annan etta på Tallidsskolan i Botkyrka står för illustrationerna.

– Eleverna i bägge skolorna är enormt stolta och förväntansfulla, berättar Melisa Demirkiran som är hjärnan bakom projektet ”Från ord till bild – en gemensam skapelse”.

Melisa Demirkiran.

Hon hade länge tänkt på hur få kontakter som fanns mellan skolorna, trots att bara en busstur på 10–15 minuter skiljer dem åt. När hon började som lärare 2011 jobbade hon själv på Tallidsskolan i Botkyrkastadsdelen Fittja, ett utsatt område med stora socioekonomiska utmaningar. Nu jobbar hon på Utsäljeskolan i Segeltorp, ett villaområde i grannkommunen Huddinge.

– Det är bara något enstaka barn i respektive klass som någonsin besökt den andra stadsdelen.

”Alltmer nyfikna”

Från sin tid på Tallidsskolan kände hon en lärarkollega, Moreen Opwapo, som hon kontaktade i höstas. De beslutade att ta ett första steg för att bygga broar mellan sina elever: att de skulle inleda en mejlväxling.

– Vi hjälpte eleverna med frågor och med foton som de kunde skicka till varandra. De blev alltmer nyfikna och ville veta mer om den andra skolan, vad eleverna höll på med där.

Ett förarbete av det här slaget är helt centralt om man vill inleda ett djupare samarbete, menar Melisa Demirkiran.

– Börja med att bygga relationer, med att få eleverna att lära känna varandra. Då blir det lättare att sedan gå vidare till mer konkreta projekt. Vi jobbar hela tiden med skolans ledord: ”Det är viktigt för mig att det går bra för dig”.

När hon i början av den här terminen berättade för sina elever att deras texter skulle illustreras med bilder från de nyvunna vännerna på Tallidsskolan blev de entusiastiska.

– Det ökade deras motivation: ”tänk att någon annan ska rita bilder till min text!” De växte med uppgiften, det blev plötsligt viktigt på riktigt.

”Växt fram en stark känsla”

Eleverna fick själva hitta på sina historier, men för att ge dem inspiration kastade hon fram ämnen som ”Hunden som försvann” och ”En dag på Gröna Lund”. De fick skriva för hand först, sedan fördes texterna över till ett Google-dokument.

Eleverna på Utsäljeskolan har skrivit sina historier för hand och sedan fört in dem i datorn.

Under terminen har de hållit löpande kontakt och berättat hur arbetet framskrider.

– Det har växt fram en stark känsla av att de gör detta tillsammans.

Eleverna såg nyligen det färdiga resultatet och är förväntansfulla inför utställningen. Melisa Demirkiran hoppas att många vårdnadshavare från bägge skolorna hittar dit.

– Kanske kan vi också bidra till att det byggs broar mellan vuxna.

För eleverna väntar ytterligare samarbeten, redan i höstas bestämde de sig för att bli ”vänskolor” och fortsätta kontakten på olika sätt genom hela lågstadiet.

– Förhoppningsvis kommer mina elever och eleverna på Tallidsskolan minnas detta samarbete hela livet.

Här är några av historierna som ska visas upp på biblioteket i Huddinge nästa vecka.

LÄS ÄVEN

Därför kontrollerar hon alla sexåringarnas grovmotorik

Så lyfter teoretiska ämnen med praktiska moment

Körling: Pippi Långstrump behövs när galenskaperna sprider sig

Tre lärare om att ge respons på elevtexter