Så lyfter teoretiska ämnen med praktiska moment

Valeria Chiara är mellanstadielärare i svenska och NO på Vilans skola i Nacka.

Praktiska moment i teoretiska ämnen breddar elevernas möjligheter att inhämta och visa kunskap. Det betonar läraren Valeria Chiara, som bland annat arbetar med lera i NO och teater i svenskämnet.

Läraren Valeria Chiara försöker alltid att införa något praktiskt-estetiskt moment i de olika arbetsområdena. Hennes elever i mellanstadiet har till exempel fått tillverka örats olika delar i lera. När hon undervisade om livets uppkomst fram till dagens människor fick eleverna konstruera en tidslinje med bilder och text. Därefter fick de dramatisera evolutionen på en utomhuslektion.

Valeria Chiara undervisar i NO och svenska och ser flera fördelar med att, utöver mer traditionell undervisning, få med praktiska moment. Ett syfte är att ge eleverna ökad förståelse utifrån olika perspektiv.

– Det gynnar alla elever men främst elever som har svenska som andraspråk och elever med NPF, som kanske medför läs- och skrivsvårigheter, säger Valeria Chiara, som är lärare på Vilans skola i Nacka.

”Eleverna uppskattar det här”

Praktisk-estetiska moment ökar både intresset för ämnet och gör undervisningen mer lustfylld, anser hon.

– En majoritet av eleverna uppskattar det här. Jag har många elever som ser fram mot de praktiska inslagen och kanske frågar när ska vi ha teater nästa gång eller när ska vi bygga mer. Det blir en annan slags längtan till lektionen. De flesta tycker att det är roligt att göra något annat än att bara sitta med en bok eller bara skriva.

I svenskämnet kan det handla om att skapa berättelser med de olika delarna som inledning, dramaturgi, lösning och avslut.

– Det är mycket lärande kring begrepp och ordförståelse i de stunderna. Vi kan till exempel spela in ljudfiler eller filma draman som vi framför.

Två frågeställningar

Valeria Chiara har skrivit en utvecklingsartikel på Skolporten om sitt arbete med estetiska moment i teoretiska ämnen.  Hon har ställt två huvudfrågor:

Förbättras elevernas resultat och förståelse i de teoretiska ämnena med hjälp av praktisk-estetiska inslag i undervisningen?

Gynnar praktisk-estetiska moment i undervisningen elever som läser svenska som andraspråk samt elever med NPF?

– Framför allt i NO märker jag ökad inlärning och måluppfyllelse. De praktiska delarna breddar möjligheterna att inhämta och visa kunskap. Vinsterna för elever med svenska som andraspråk och elever med läs- och skrivsvårigheter är extra tydliga. Men jag har även mer vanlig undervisning och traditionella tester.

”Låter lite mer i mitt klassrum”

Målet är att åtminstone ha ett praktiskt-estetiskt moment per arbetsområde.

– Då försöker jag att täcka så många olika sinnen som möjligt.

En utmaning är att hitta material på skolan och att det kan bli lite rörigt i skapandet som att bygga öron med lera eller molekyler med tandpetare och kikärtor.

– Det låter lite mer i mitt klassrum under de här lektionerna och det blir mer att städa. Men jag har kul och mina elever har kul samtidigt som de lär sig mycket.

LÄS ÄVEN

Så skakar läsningen liv i NO-undervisningen

De använder hela kroppen för att sätta punkt

Modellen som får igång skrivandet av faktatexter

Så får hon de yngsta att ta ansvar för sitt lärande

Lovskola på lågstadiet ger bra resultat