Hård kamp för arbetskläder har gett resultat

Förskolläraren Per Edberg, huvudskyddsombud Lärarförbundet i Umeå och Andrea Meiling, ordförande Lärarförbundet i Göteborg har vunnit en hård kamp för rätten till arbetskläder.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Efter årtionden av kamp för arbetskläder för lärare i förskola, förskoleklass och fritidshem har Lärarförbundet i Umeå och Göteborg nu fått politikerna att lätta på penningpåsen. I Göteborg omfattas även idrottslärarna.

Under pandemin förra vintern blev lärare i förskola och fritidshem mer eller mindre beordrade att vara ute med barnen och eleverna. Då lyckades Per Edberg, förskollärare och huvudskyddsombud i Umeå för förskola och grundskola, äntligen få politikerna att förstå att det var orimligt att de inte får rejäla arbetskläder.

Per Edberg jobbar själv som förskollärare på Tomtebogårds förskola i Umeå. En vanlig arbetsdag som denna är det snö – och 12 grader kallt på förskolans innergård.

Lång kamp för arbetskläder

Förskolläraren Per Edberg, huvudskyddsombud i Umeå, kämpar vidare för att även idrottslärare ska ha rätt till arbetskläder. Foto: Privat

– Det har varit en lång kamp. Jag har drivit frågan om arbetskläder i 10 år och huvudskyddsombudet före mig arbetade lika länge för vår rätt till ordentliga arbetskläder, säger han.

De vann en delseger för cirka 10 år sedan då lärare i förskola och fritidshem i Umeå fick rätt till tunnare skalkläder. Men kläderna har inte varit tillräckligt kraftiga under råkalla höstdagar eller när termometern vandrat ned mot minus 15-20 grader på vintern.

– Förra vintern kunde politikerna inte säga att vi hade ett val att gå in ifall det blev för kallt för då skulle vi vara ute. Det var horribelt att vi inte hade arbetskläder och vi hade studenter och vikarier som stod i lågskor mitt i vintern. Det blev en arbetsmiljöfråga och vi krävde att vi skulle få skyddskläder eftersom vi inte skulle vara inne. Då förstod äntligen politikerna, säger Per Edberg.

Två miljoner är nu avsatta för inköp av kraftiga, funktionella jackor och byxor till lärare som arbetar på förskola och fritidshem/förskoleklass. Beslutet att det ska ske en upphandling fattades i förra veckan. Men kvarnarna mal långsamt så troligen kommer kläderna inte förrän under nästa läsår.

– Jag har krävt att även idrottslärarna ska få arbetskläder. De är ofta ute hela dagar året om med orientering, fotboll, skidor, skridskor och friluftsdagar. Där fick vi nej men vi kommer inte ge upp utan fortsätta kämpa för idrottslärarna, säger han.

Lotteri vem som fått arbetskläder

Andrea Meiling, ordförande Lärarförbundet Göteborg, ser det som en seger att arbetsgivaren äntligen förstått att även idrottslärare, lärare i fritidshem och förskoleklass behöver arbetskläder.

Andrea Meiling, Lärarförbundets ordförande i Göteborg, fick igenom arbetskläder till förskollärare och personal på stadens förskolor för snart 10 år sedan. Hon ifrågasatte då hur det kunde komma sig att kommunanställda målare som målade staketet utanför en förskola fick arbetskläder samtidigt som förskollärare innanför staketet, som fick smuts och snor på sina privata kläder, inte hade rätt till det. Det argumentet tog skruv.

Däremot har det gått trögt att få igenom arbetskläder till idrottslärare och lärare i fritidshem/förskoleklass.

– Det har inte funnits någon likvärdighet alls i staden. En del har fått om rektorerna haft pengar över medan andra fått köpa egna arbetskläder. Vem skulle kräva att en läkare köpte sina egna arbetskläder, säger Andrea Meiling.

Hon konstaterar att det blev så tydligt under pandemin hur ohållbar situationen var för idrottslärare och lärare i förskola och fritidshem.
Andrea Meiling har drivit frågan stenhårt i ett halvår gentemot arbetsgivaren och till slut har hon fått gehör. Idrottslärare och lärare i fritidshem och förskoleklass ska få rejäla arbetskläder med jackor och byxor för utomhusbruk. Det ska även köpas in extra kläder för utlåning till extrainsatt personal. Inköpen ska vara gjorda innan den 30 november eftersom staden har så kallade Covidpengar som måste användas före årsskiftet.

Kampen går vidare

– Det är en seger att vi fått arbetsgivaren att förstå att vi behöver arbetskläder för att kunna jobba utomhus men det är viktigt att det här inte blir en engångssatsning på arbetskläder, säger Andre Meiling.

Idrottslärare bedriver mycket av sin undervisning utomhus under alla årstider. De borde ha rätt till gymnastikskor och andra arbetskläder, anser Andrea Meiling och Per Edberg. Foto: Pierre Nord

Hon kommer nu att arbeta vidare för att de anställda i förskolor, förskoleklass och fritidshem ska få rejäla arbetsskor. Idrottslärarna måste också få rätt att köpa in skidor, skridskor, gymnastikskor och kläder för inomhusbruk via kontot för läromedelskostnader. Det är inte rimligt att de ska använda privat utrustning och gymnastikskor i arbetet, säger Andrea Meiling.