Skola saknar lärare – 220 elever stannar hemma

Bostadsbristen lyfts fram som en anledning till att det är svårt att rekrytera lärare till Kiruna. Arkivfoto: Amina Dahlab
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Över 200 elever på en skola i Kiruna får stanna hemma. Anledningen är brist på lärare.

Lärarförbundet i Kiruna begär skyddsstopp på Nya Raketskolan i staden, skriver NSD. Anledningen är personalbrist. Stoppet träder i kraft från den 16 september och skolans 220 elever får därför stanna hemma från och med i dag, rapporterar P4 Norrbotten.

– Vi har misslyckats med rekryteringen och vi måste agera skyndsamt nu under skyddsstoppet, säger skolchefen Viktoria Björklund, till radion.

Enligt Lärarförbundet är skolans mellanstadium underbemannad, något som lett till för stor arbetsbörda för personalen.

Bostadsbristen försvårar

Enligt skolans rektor skulle man behöva rekrytera fem lärare, två-tre elevassistenter och ett par skolvärdar. I dag har skolan totalt 13 mellanstadielärare, varav två är färdigutbildade.

Hon säger också att det är svårt att rekrytera lärare till Kiruna – med anledning av bostadsbristen.

– Det är en svår situation som beror på bostadsbrist, stadsomvandling, vårt geografiska läge och bristen på människors intresse för att jobba i skola, säger Viktoria Björklund.

– Vi måste lösa det här, vi lever inte upp till rätten till utbildning för eleverna just nu, därför får vi agera skyndsamt och agera under skyddsstoppet. Det kan handla om att flytta elever men även jobba långsiktigt för att få folk att stanna fortsätter hon.