Dömd för skolmord överklagar livstidsdomen

Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Tonåringen som mördade två lärare på Latinskolan i Malmö blev den förste 18-åringen som dömts till livstids fängelse efter en lagändring.
Nu överklagas domen, rapporterar Sydsvenskan.

När skoldagen tog slut den 21 mars låste 18-åringen in sig på Latinskolans toalett med två knivar, en yxa och en hammare. Han tog på sig halsduk, mask och hörselkåpor, och ställde sig sedan utanför en annan toalettdörr. Den kvinnliga lärare som kom ut därifrån attackerades först.

En annan lärare som bevittnat attacken jagades genom korridoren innan också hon attackerades. Båda fick så svåra skador att de avled.

Ifrågasätter utredning

18-åringen, som har autism, har hela tiden erkänt alla gärningar och förklarat sitt agerande med att han ville utföra ett dåd som var så hemskt att alla efteråt skulle ta avstånd från honom. Enligt den rättspsykiatriska undersökningen var han inte påverkad av en allvarlig psykisk störning vid dådet och inte heller då han undersöktes.

I överklagandet till hovrätten ifrågasätter nu 18-åringens advokat resultatet från den rättspsykiatriska utredningen, skriver Sydsvenskan.

– Jag tänker be hovrätten att ta in en second opinion från Socialstyrelsens rättsliga råd och deras rättspsykiatriska experter, säger försvarsadvokaten Anders Elison till tidningen.

Fler döms till livstid

Två lagändringar på kort tid gjorde det möjligt för Malmö tingsrätt att döma 18-åringen till ett historiskt hårt straff i förhållande till hans ålder.

Efter en lagändring 2020 döms nu allt fler till livstid i Sverige och efter ytterligare en lagändring vid årsskiftet sänktes gränsen för vem som kan dömas till livstid från 21 till 18 år.