Anna Ekström: ”Lärare måste få kunna jobba hemma”

Skolan är inget undantag för att minska smittspridningen. Därför vill inte Anna Ekström höra talas om huvudmän som tvingar lärare till möten som lika gärna kunde ha hållits på distans. Foto Marc Feminia
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

– Jag förväntar mig att huvudmän och rektorer ser till att möjliggöra för lärare, förskollärare och annan skolpersonal att arbeta hemma när så är möjligt, säger utbildningsminister Anna Ekström.
Utbildningsministern delar Lärarförbundets krav på skolans huvudmän.

– Jag vill inte höras talas om skolhuvudmän som tvingar lärare att ha arbetslagsmöten i små, trånga rum, möten som hade kunnat hållas på distans.

– Små beslut kan göra stor skillnad. Att möjliggöra distansarbete kan rädda liv.

Folkhälsomyndighetens riktlinjer för distansarbete måste gälla även för personal inom förskola och skola.

Lärare ska inte nekas att arbeta på distans när de inte har elever.

Det är kraven Lärarförbundet ställer på huvudmännen.

Anna Ekström håller med:

– Det är allas ansvar att hindra smittspridningen. På varje arbetsplats måste alla göra vad de kan utifrån sina förutsättningar. I det arbetet är skolan inget undantag.

Namninsamlingen

Just nu pågår en namninsamling bland lärare på Facebook som samlat drygt 8 000 underskrifter, där kravet är att Anna Ekström uppmanar huvudmännen att lärare enbart bör hålla i sina schemalagda lektioner.

– Hur arbetet läggs upp i detalj på varje skola är inte en fråga för regeringen. Men som minister vill jag understryka att skolor också är arbetsplatser och att arbetsgivaren därför behöver göra det de kan för att minska smittspridningen.

LÄS ÄVEN

Wiman: Vi lärare är inte immuna – vi blir också sjuka

Lärarnas krav: Distansjobb måste gälla även skolan

Johanna Jaara Åstrand: "Ta lärarnas larm på allvar”