Podcast: Behövs föräldramötet?

Vad är syftet med föräldramötet egentligen? Förskollärarna Linda Johansson, Eva Lindström och Fredrik Kahn diskuterar i podden Förskolan.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Förskolan

I nya avsnittet av Förskolan ifrågasätter vi föräldramötet. Borde vi ta bort föräldramötet och ersätta det med något annat i stället?

Förskolläraren Fredrik Kahn medger att han gillar att stå inför en grupp föräldrar och prata om sitt jobb men som förälder själv har han andra känslor. Han lämnar helst över sina egna barns föräldramöten till sin sambo.

– Jag tycker att det är så tråkigt att gå på föräldramöten. Jag tycker att det är tråkigt att sitta där och jag har ju redan fått all information innan. Det känns meningslöst. Jag kanske har de här känslorna för att jag är förskollärare själv och kan mycket om förskolan redan, men jag vet ju många andra som tycker att det är ganska ansträngande och som känner: ”vad gör jag här?”.

I poddavsnittet ifrågasätter de tre förskollärarna syftet med föräldramötet men det är inte bara gnäll. Linda Johansson säger att hon tycker att vissa föräldramöten faktiskt kan vara riktigt bra.

– Det jag gillar är de direkta reaktioner som man får från föräldrarna. Jag kan se hur de tar åt sig informationen, jag får snabb feedback och de har en möjlighet att ställa frågor och det kan bli diskussioner. Men de flesta föräldrarna vill ändå bara prata om sitt enskilda barn och det har vi ju andra forum för, till exempel utvecklingssamtalet. Och ja, det är tyvärr vanligt att det är någon vårdnadshavare som tar upp all tid och all energi, säger hon.

"Fel" föräldrar kommer

Dålig uppslutning är ett vanligt förekommande problem.

– Vilka föräldrar kommer? Jag har nog aldrig haft ett föräldramöte då alla föräldrar kommit, om det inte är så att förskolan ska läggas ner eller alla är besvikna på förskolan, för då kommer alla. Men när det är en bra och fungerande verksamhet, då kommer inte föräldrarna säger Fredrik.

Eva Lindström håller med:

– De som faktiskt kommer på föräldramötet är ju de som man redan har en bra dialog med. Om man till exempel pratar om vikten av att märka barnens kläder gör man det för de föräldrar som redan är duktiga på det. Ibland känns det som om man pratar med fel personer, säger hon.

Vad gäller närvaro finns det en tydlig erfarenhet av skillnaden mellan förstagångsföräldrar och de familjer som har fler barn.

– Min erfarenhet är att vid första barnet är man engagerad och intresserad, men vid barn nummer tre så är det knappt att de kommer, och vid barn nummer fyra så vet föräldrarna knappt vad avdelningen som barnet går på heter, säger Eva och skrattar.

Fler utvecklingssamtal istället?

Så vad ska vi ta upp på föräldramötet? Vilken sorts information är relevant och vad efterfrågas?

– Man behöver ju inte informera om sådant som föräldrarna kan läsa sig till. Vi skickar ju ut information varje vecka om vad barnen jobbar med så det behöver vi inte prata om. Om föräldrar mest vill ha information om sitt eget barn kanske vi borde ha fler kvartsamtal eller utvecklingssamtal i stället?

Lyssna på Förskolan här!

Läs mer: Eva Lindströms nybörjarmissar som förskollärare